postimage-256

Historia

Eckerö Post & Tullhus utgjorde den ryska gränsstationen mot Sverige i över hundra år.

1636 grundade Drottning Kristina en postväg mellan Sverige och Finland. Från Grisslehamn i Väddö fördes posten med båt över till Storby i Eckerö. Över fasta Åland gick posten vidare genom Hammarland, Finström, Jomala och Saltvik till Bomarsund i Sund. Därifrån fortsatte vägen till lands och till sjöss via Vårdö, Kumlinge och Brändö till Gustavs socken på det finska fastlandet.

Efter att Sverige förlorat kriget mot Ryssland 1808-1809 införlivades Åland och resten av Finland i det ryska riket. Det anspråkslösa postkontoret i Storby, som plötsligt låg vid Rysslands nya gräns mot väst, ansågs inte längre representativt nog utan ersattes med en storslagen anläggning i empirestil som stod klar 1828. Byggnaden ritades av  Carl Ludvig Engel efter grundplan av Carlo Bassi. Eckerö Post & Tullhus räknas som ett av Engels viktigaste byggnadsverk.

Fastigheten tillhör sedan 1994 landskapet Åland och förvaltas av Ålands landskapsregering. Post & Tullhuset är idag ett säsongsöppet besöksmål. I huvudbyggnaden finns museiinteriören Postmästarens Contoire, tillfälliga utställningar och en Artist in Residence-bostad för gästande konstnärer. Norra flygeln inrymmer Postrotemuseum som drivs av Eckerö Hembygdsförening, Mercedes Chocolaterie och Tsarevna Café & Bistro.